Uzroci, simptomi, lečenje i prevencija bolesti zuba kod pasa

Uzroci, simptomi, lečenje i prevencija bolesti zuba kod pasa

Uzroci bolesti zuba pasa

 

1. Karijes

Karijes, poznat kao propadanje zuba, je jedan od uzroka oboljenja zuba kod pasa. Karijes nastaje kada bakterije u ustima razgrađuju ugljene hidrate iz hrane i stvaraju kiseline koje nagrizaju zubnu gleđ. Ako se ne leči, karijes može prodreti duboko u zub i dovesti do infekcija, bolova i gubitka zuba. Razlog više da vodite računa o ishrani svog ljubimca.

2. Frakture i oštećenja zuba

Frakture i oštećenja zuba mogu se javiti usled žvakanja tvrdih predmeta, traume ili nesreće. Oštećeni zubi mogu biti podložni infekcijama, bolovima i zahtevati ekstrakciju ili druge dentalne tretmane. Prevencija ovog problema je moguća brigom o tome čime se vaš pas igra, koje predmete glođe i ukoliko se vi igrate sa njim, navlačeći konopac ili neku drugu igračku, budete pažljivi.

3. Nepravilan položaj zuba

Nepravilan položaj zuba, često viđen kod pasa sa skučenim vilicama ili ravnim njuškama, može dovesti do obolenja zuba. Ovi zubi mogu biti skloni zadržavanju hrane, plaka i kamenca, što može dovesti do upale desni i infekcija. Ovaj problem je čest kod buldoga, mopsova, bostonskih terijera.

4. Abcesi zuba

Abces zuba je gnojna infekcija koja se javlja unutar zuba ili oko korena zuba. Abcesi zuba mogu biti izuzetno bolni za psa i zahtevaju hitnu veterinarsku intervenciju. Uzroci abcesa zuba mogu uključivati traumu zuba, prodoran karijes ili napredovanje parodontalne bolesti. Bakterije mogu biti toliko agresivne, da mogu početi da razjedaju vilične kosti i dovedu do osteomalacije (razmekšavanja i propadanja koštanog tkiva).

5. Fuzija zuba

Fuzija zuba je retko stanje kod pasa koje nastaje kada se dva ili više zuba spoje zajedno. Ovo može dovesti do problema sa čišćenjem zuba i povećanog rizika od razvoja plaka, kamenca i upale desni.

6. Retencija mlečnih zuba

Retencija mlečnih zuba je stanje kod kojeg mlečni zubi ne ispadaju kako bi napravili mesto za trajne zube. Ovo može dovesti do preklapanja zuba, što otežava čišćenje i može prouzrokovati oboljenja zuba i desni.

 Simptomi obolenja zuba kod pasa

 Prepoznavanje simptoma oboljenja zuba kod pasa ključno je za očuvanje njihovog oralnog zdravlja i sprečavanje ozbiljnijih problema. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma kod svog psa, preporučuje se poseta veterinaru radi dijagnoze i lečenja:

1. Loš zadah

Loš zadah, poznat kao halitoza, jedan je od prvih simptoma obolenja zuba kod pasa. Ako vaš pas ima konstantno loš zadah, to može ukazivati na nakupljanje plaka, zubnog kamenca ili infekciju u ustima.

2. Krvarenje desni

Krvarenje desni je čest simptom obolenja zuba kod pasa. Ako primetite krv na igračkama za žvakanje ili četkici za zube, to može ukazivati na upalu desni ili ozbiljnije probleme kao što su periodontalna bolest ili abcesi zuba.

3. Preterano baljenje

Preterano baljenje ili promena u konzistenciji pljuvačke može biti znak obolenja zuba kod pasa. Bol ili otežano gutanje zbog zubnih problema mogu uzrokovati povećano slinjenje.

4. Poteškoće pri jedenju

Psi sa obolenjima zuba često pokazuju poteškoće pri jedenju. Mogu birati hranu, odbijati tvrdu hranu ili žvakati samo na jednoj strani usta. Ovaj simptom može ukazivati na bol u zubima ili desni. Psi sa ovim problemima mogu pokazivati nervozu, pa čak i agresivnost.

5. Otok ili crvenilo desni

Otok ili crvenilo desni oko zuba može biti znak infekcije, upale ili abcesa. Ako primetite ovakve promene kod svog psa, obratite se veterinaru radi dalje dijagnoze i lečenja. Redovnim pregledom usta svog psa, možete prevenirati pojavu problema.

6. Gubitak zuba

Gubitak zuba kod pasa može biti rezultat ozbiljnih oboljenja zuba, kao što su periodontalna bolest ili nelečeni karijes. Ako vaš pas izgubi zub, važno je posetiti veterinara kako bi se utvrdio uzrok i preduzele odgovarajuće mere lečenja.

 Lečenje oboljenja zuba kod pasa

 1. Profesionalno čišćenje zuba

Profesionalno čišćenje zuba, poznato kao dentalna profilaksa, važan je deo lečenja oboljenja zuba kod pasa. Ovaj postupak uključuje uklanjanje plaka i zubnog kamenca sa površine zuba i ispod desni, što može pomoći u sprečavanju upale desni i periodontalne bolesti. Profesionalno čišćenje zuba obično se vrši pod anestezijom kako bi bio siguran i bezbolan za psa.

2. Vadjenje zuba

U nekim slučajevima, oštećeni ili zaraženi zubi mogu zahtevati ekstrakciju. Veterinar će ukloniti zub kako bi sprečio širenje infekcije na druge zube i tkiva u ustima. Vadjenje zuba obavlja se pod anestezijom.

3. Lečenje karijesa

Lečenje karijesa kod pasa obično uključuje uklanjanje oštećenog dela zuba i ispunjavanje šupljine odgovarajućim materijalom. Ovaj tretman može pomoći u sprečavanju daljeg propadanja zuba i očuvanju funkcije zuba.

4. Terapija abcesa zuba

Ako pas ima abces zuba, veterinar će možda morati da otvori i isprazni gnoj iz zuba ili korena zuba. Nakon što se abces očisti, pas će možda morati uzimati antibiotike kako bi se sprečila dalja infekcija.

5. Ortodontska terapija

Kod pasa sa nepravilnim položajem zuba ili problemima sa zagrižajem, ortodontska terapija može biti potrebna kako bi se ispravile nepravilnosti i poboljšala funkcija zuba. Ortodontska terapija može uključivati korišćenje aparatića za zube, ekstrakciju nepravilno raspoređenih zuba ili druge tretmane.

 

 Prevencija obolenja zuba kod pasa i održavanje oralnog zdravlja

 Prevencija obolenja zuba i održavanje zubne higijene će sprečiti bol, infekcije i druge ozbiljne komplikacije. Hajde da istražimo kako sprečiti oboljenja zuba kod pasa i kako održavati zdravlje usta vašeg ljubimca.

1. Redovno četkanje zuba

Četkanje zuba vašeg psa najmanje tri puta nedeljno ključno je za očuvanje oralnog zdravlja. Četkanje uklanja plak sa površine zuba i smanjuje rizik od razvoja zubnog kamenca, upale desni i periodontalne bolesti. Koristite pastu za zube i četkicu posebno dizajnirane za pse, kako biste obezbedili efikasno i sigurno čišćenje.

2. Zubne žvakalice i igračke

Zubne žvakalice i igračke za žvakanje pomažu u uklanjanju plaka sa zuba i masiraju desni, što može smanjiti rizik od oboljenja zuba. Odaberite žvakalice i igračke koje su bezbedne i prikladne za veličinu i snagu vašeg psa.

3. Pravilna ishrana

Ishrana igra značajnu ulogu u očuvanju oralnog zdravlja pasa. Hrana sa visokim sadržajem šećera i skroba može podsticati razvoj plaka i karijesa. Odaberite visokokvalitetnu hranu za pse, dizajniranu za podršku oralnom zdravlju, koja sadrži sastojke koji pomažu u smanjenju nakupljanja plaka i kamenca.

4. Redovni veterinarski pregledi 

Redovni veterinarski pregledi, uključujući dentalne preglede, ključni su za očuvanje oralnog zdravlja vašeg psa. Veterinar može prepoznati rane znake oboljenja zuba i preduzeti odgovarajuće mere kako bi se sprečili ozbiljniji problemi. Preporučuje se da psi imaju dentalni pregled najmanje jednom godišnje.

5. Održavanje optimalne telesne mase

Gojaznost može povećati rizik od oboljenja zuba kod pasa, jer može doprineti razvoju dijabetesa i drugih sistemskih bolesti koje utiču na oralno zdravlje. Održavanje optimalne telesne mase vašeg psa putem pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti može doprineti smanjenju rizika od oboljenja zuba.

6. Oralni dodaci

Dodaci za oralno zdravlje, kao što su oralne vode, sprejevi ili gelovi, mogu dopuniti vaš režim oralne nege za psa. Ovi proizvodi mogu sadržati enzime, antimikrobne supstance ili druge sastojke koji pomažu u borbi protiv plaka i kamenca. Pre upotrebe oralnih dodataka, konsultujte se sa veterinarom kako biste osigurali da su bezbedni i efikasni za vašeg psa.

7. Dentalne dijete

U nekim slučajevima, veterinar može preporučiti dentalnu dijetu za vašeg psa. Ove specijalizovane dijete dizajnirane su da mehanički čiste zube tokom žvakanja, smanjujući nakupljanje plaka i kamenca. Dentalne dijete obično sadrže velike granule hrane koje ohrabruju psa da temeljno žvaće, čime se postiže čišćenje zuba.

8. Edukacija vlasnika

Kao vlasnik psa, važno je da se informišete o oralnom zdravlju pasa i naučite kako pravilno čistiti zube svog ljubimca. Veterinari mogu pružiti dragocene informacije o najboljim praksama za održavanje oralnog zdravlja pasa.

 Neki psi mogu biti genetski predisponirani za zubne bolesti, naročito ako imaju nepravilnosti u strukturi vilice ili zuba. Psi sa genetskom predispozicijom za obolenja zuba su skloniji razvoju plaka, zubnog kamenca i periodontalne bolesti.

Obolenja zuba kod pasa mogu biti rezultat raznih uzroka, uključujući naslage zubnog kamenca i plaka, periodontalnu bolest, lošu ishranu, nepravilno rastuće zube, traumu i povrede, kao i genetsku predispoziciju. Razumevanje ovih uzroka može vam pomoći da preduzmete mere kako biste očuvali zdravlje usta vašeg psa i sprečili takve probleme.

Redovna oralna higijena, uključujući četkanje zuba, korišćenje igračaka za žvakanje i poseta veterinaru radi pregleda i čišćenja, ključna je za očuvanje zdravlja zuba i desni vašeg psa. Takođe, pružanje uravnotežene ishrane i izbegavanje hrane sa visokim sadržajem šećera i skroba može pomoći u sprečavanju ovih obolenja.

Ako primetite simptome zubnih obolenja kod vašeg psa, kao što su loš zadah, krvarenje desni, preterano baljenje ili poteškoće pri jedenju, obratite se veterinaru radi dijagnoze i lečenja. Pravovremeno otkrivanje i tretman zubnih bolesti će pomoći u očuvanju zdravlja i kvaliteta života vašeg ljubimca.