Štenećak: Sve što treba da znate o ovoj opasnoj bolesti pasa

Štenećak: Sve što treba da znate o ovoj opasnoj bolesti pasa


Šta je štenećak?Štenećak je zarazna bolest pasa uzrokovana virusom štenećaka (Canine Distemper Virus - CDV). Ovaj virus pripada porodici Paramyxoviridae i može inficirati različite vrste životinja, uključujući pse, lisice, rakune, kune i ferete. CDV se najčešće prenosi kapljičnim putem, kroz kontakt sa respiratornim sekretima zaraženih životinja, ali može se preneti i indirektno preko kontaminiranih objekata.

 

Simptomi štenećaka
Simptomi štenećaka mogu varirati i zavise od stadijuma bolesti i stanja imunološkog sistema psa. U početku, simptomi mogu uključivati:

- Povišenu temperaturu
- Slabost i letargiju
- Gubitak apetita
- Curenje iz nosa i očiju
- Kašalj i poteškoće sa disanjem

Kako bolest napreduje, mogu se pojaviti gastrointestinalni simptomi, poput proliva i povraćanja, kao i kožni simptomi, kao što su ispucala i suva šapa ili nos. U kasnijim fazama bolesti, virus može oštetiti nervni sistem psa, uzrokujući neurološke simptome kao što su:

- Drhtanje mišića
- Slabost u udovima
- Ataksija (gubitak koordinacije pokreta)
- Paraliza
- Napadi


Lečenje štenećakaNažalost, ne postoji specifičan lek za štenećak. Lečenje je uglavnom simptomatsko i podrazumeva terapiju koja ublažava simptome i podržava imuni sistem psa. Na tržištu drugih zemalja postoje serumi protiv ovog virusa i uprkos tome što su namenjeni lečenju štenećaka, čak ni njihovom primenom, ne dobija se stopostotna sigurnost u izlečenje ove bolesti. U težim slučajevima, hospitalizacija i intenzivna nega mogu biti neophodni kako bi se psu pružila adekvatna podrška tokom borbe sa infekcijom. Prognoza zavisi od stadijuma bolesti i stanja imunološkog sistema psa. U nekim slučajevima, životinje se mogu oporaviti, ali u drugim situacijama, štenećak može biti fatalan.Prevencija štenećakaNajbolji način da zaštitite svog psa od štenećaka je vakcinacija. Vakcina protiv štenećaka obično se daje u kombinaciji sa drugim vakcinama koje štite od čestih zaraznih bolesti pasa, kao što su parvovirus i zarazni traheobronhitis. Štenci obično primaju seriju vakcina počevši od uzrasta od 6-8 nedelja, sa dodatnim dozama u razmaku od 3-4 nedelje, sve do uzrasta od oko 16 nedelja. Godišnja booster vakcina preporučuje se kako bi se održao imunitet psa.

Pored vakcinacije, važno je izbegavati kontakte sa bolesnim ili potencijalno zaraženim životinjama, kao i redovno čišćenje i dezinfekcija prostora u kojem vaš pas boravi. Ako sumnjate da je vaš pas bio izložen štenećaku, odmah posetite veterinara radi pregleda i saveta.ZaključakŠtenećak je ozbiljna i potencijalno fatalna bolest pasa, ali srećom, može se sprečiti vakcinacijom i odgovornim ponašanjem vlasnika. Ako još uvek niste vakcinisali svog psa protiv štenećaka, preporučujem vam da se što pre konsultujete sa svojim veterinarom kako biste osigurali najbolju zaštitu za vašeg ljubimca. Takođe, redovno pratite zdravlje svog psa i obratite pažnju na bilo kakve promene u ponašanju ili stanju koje bi mogle ukazivati na infekciju. Briga o zdravlju vašeg psa je ključna za održavanje njegovog dugog i srećnog života.