Problemi sa jetrom kod pasa - Kako ih prepoznati, lečiti i sprečiti

Problemi sa jetrom kod pasa - Kako ih prepoznati, lečiti i sprečiti

 


1. Uzroci problema sa jetrom kod pasa

Postoji mnogo razloga zašto pas može imati problema sa jetrom, uključujući:

- Virusne ili bakterijske infekcije, paraziti

- Upotreba lekova

 -Urođene anomalije, poput portosistemskog šanta (sve češća pojava kod malih rasa i malih rasa selekcionisanih da budu "mini", često kod jorkija, maltezera)

- Trovanje

- Genetske predispozicije

- Metabolički poremećaji

- Tumori ili ciste


2. Simptomi problema sa jetrom kod pasa

Prvi korak u otkrivanju problema sa jetrom kod vašeg psa je prepoznavanje simptoma. Neki od najčešćih znakova problema sa jetrom uključuju:

- Gubitak apetita
- Letargiju ili umor
- Pojačano mokrenje i/ili žeđ
- Žuticu (žućkasta boja kože, očiju i desni)
- Tamnu boju urina
- Svetlu boju stolice
- Povraćanje ili proliv
- Otok stomaka i nakupljanje tečnosti u stomaku

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma kod svog psa, važno je da odmah zatražite savet veterinara.

3. Dijagnostika problema sa jetrom

Veterinar će sprovesti niz testova kako bi utvrdio uzrok problema sa jetrom kod vašeg psa. Ovi testovi mogu uključivati krvne analize, ultrazvuk abdomena, rendgen ili biopsiju jetre.LečenjeOboljenja jetre mogu značajno uticati na zdravlje vašeg psa, pa je važno znati kako ih lečiti. U ovom blogu, pružiću detaljan vodič o lečenju oboljenja jetre kod pasa - treba napomenuti da je blog informativnog karaktera i da lečenje svog ljubimca prepustite veterinaru, jer samostalno lečenje može dovesti do pojave problema, većih od onih postojećih.

1. Dijagnoza

Pre nego što se počne sa lečenjem, važno je tačno dijagnostikovati problem sa jetrom kod vašeg psa. Veterinar će sprovesti niz testova kako bi utvrdio uzrok oboljenja jetre, uključujući krvne analize, ultrazvuk abdomena, rendgen ili biopsiju jetre.

2. Promena ishrane

Jedan od najvažnijih aspekata lečenja oboljenja jetre kod pasa je ishrana. Veterinar će verovatno preporučiti posebnu dijetu koja će pomoći u smanjenju stresa na jetri i obezbediti adekvatne hranljive sastojke potrebne za oporavak. Ova dijeta može uključivati:

- Niske nivoe proteina: Ishrana sa smanjenim nivoom proteina može smanjiti opterećenje na jetri, ali je važno da se i dalje obezbede visokokvalitetni proteini.
- Visoke nivoe lako svarljivih ugljenih hidrata: Lako svarljivi ugljeni hidrati mogu obezbediti energiju za vašeg psa bez dodatnog opterećenja jetre.
- Niske nivoe masti: Ishrana sa smanjenim sadržajem masti može olakšati rad jetre, ali je važno da se i dalje obezbede esencijalne masne kiseline.
- Suplementi: Veterinar može preporučiti dodavanje vitamina i minerala kako bi se podržala funkcija jetre i opšte zdravlje vašeg psa.

3. Lekovi

Uz pravilnu upotrebu lekova, vaš ljubimac može postići značajan napredak i povratiti zdravlje. Napomena: Ovo je samo osnovna lista lekova koji se koriste u lečenju oboljenja jetre kod pasa. Preporučujemo da se konsultujete sa veterinarom kako biste dobili najbolju terapiju za vašeg ljubimca. Veterinar će uzeti u obzir specifično stanje vašeg psa, uzrok oboljenja jetre i druge faktore pre nego što propiše odgovarajući lek.

  •  Antibiotici


Ako je uzrok problema sa jetrom bakterijska infekcija, mi ćemo propisati antibiotike kako bi se borili protiv infekcije. Važno je pridržavati se preporučenog režima doziranja i završiti celokupan tretman kako bi se osiguralo potpuno izlečenje. 

  •  Hepatoprotektivi


Hepatoprotektivi su lekovi koji štite i podržavaju zdravlje jetre, pomažući u obnavljanju oštećenih ćelija i poboljšanju funkcije jetre. Neki od uobičajenih hepatoprotektiva koji se koriste za lečenje oboljenja jetre kod pasa uključuju:

- S-adenozil-L-metionin (SAMe): Ovaj prirodni suplement može pomoći u obnavljanju oštećenih ćelija jetre i poboljšanju funkcije jetre. Takođe, učestvuje i u imunom odgovoru organizma, a poseduje i brojne druge pozitivne efekte na organizam.
- Silimarin (ekstrakt čička): Silimarin deluje kao antioksidant i antiinflamatorni agens, štiteći jetru od oštećenja i podstičući regeneraciju ćelija. 
- Ursodeoksikolatna kiselina (UDCA): Ovaj lek poboljšava protok žuči i smanjuje upalu jetre. 

  •  Diuretici


Diuretici su lekovi koji pomažu u uklanjanju viška tečnosti iz tela tako što povećavaju izlučivanje urina. Kod pasa sa oboljenjima jetre, diuretici mogu pomoći u smanjenju zadržavanja tečnosti i ublažavanju simptoma kao što su oticanje abdomena (ascit) ili pluća (plućni edem). Osim toga, diuretici mogu smanjiti pritisak u krvnim sudovima jetre, čime se olakšava protok krvi i smanjuje rizik od daljeg oštećenja jetre.

Upotreba diuretika za lečenje oboljenja jetre kod pasa može biti korisna u ublažavanju simptoma i poboljšanju opšteg zdravlja vašeg ljubimca. Međutim, postoje neki potencijalni nedostaci i nuspojave povezane sa njihovom upotrebom:

- Dehidracija: Diuretici povećavaju proizvodnju urina, što može dovesti do dehidracije, ako se unos tečnosti psa ne kontroliše pravilno. Važno je pratiti unos vode vašeg psa i osigurati da uvek ima pristup svežoj vodi dok se leči diureticima.

- Poremećaj ravnoteže elektrolita: Diuretici mogu izazvati poremećaje u nivoima elektrolita, kao što su kalijum, natrijum i hlorid, u telu psa. Ti poremećaji mogu dovesti do daljih komplikacija, uključujući slabost mišića, letargiju ili nepravilan rad srca (aritmije). Redovne analize krvi i kontrole od strane veterinara mogu biti neophodni kako bi se osiguralo da su nivoi elektrolita održavani unutar zdravog opsega.

- Funkcija bubrega: Dugotrajna upotreba diuretika može potencijalno opteretiti bubrege, što može biti posebno zabrinjavajuće ako pas već ima oslabljenu funkciju bubrega. Redovno praćenje funkcije bubrega putem analiza krvi je neophodno kako bi se osiguralo da im diuretici ne naštete dodatno.5. Lekovi za podršku imunološkom sistemu

Oboljenja jetre kod pasa mogu biti izazvana različitim faktorima, uključujući i autoimune poremećaje. U nekim slučajevima, lečenje oboljenja jetre zahteva podršku imunološkom sistemu kako bi se smanjila upala i poboljšala funkcija jetre. Lekovi za podršku imunološkom sistemu su:

- Imunosupresivi

- Imunomodulatori

- S-adenozil-L-metionin (SAMe): Ovaj prirodni suplement ima antioksidativna svojstva i može modulirati imunološki odgovor, smanjujući upalu i oštećenje jetre. 

 

 

Prevencija oboljenja jetre kod pasa: Kako zaštititi zdravlje vašeg ljubimca

 Jetra igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja vašeg psa, obavljajući mnoge važne funkcije, kao što su detoksikacija, proizvodnja proteina i skladištenje energije. Prevencija oboljenja jetre kod pasa može doprineti dugotrajnom zdravlju i dobrobiti vašeg ljubimca. 

1. Zdrava ishrana

Kvalitetna, uravnotežena ishrana je ključni faktor u održavanju zdravlja jetre kod pasa. Hranjenje psa hranom bogatom esencijalnim hranljivim materijama, vitaminima i mineralima može pomoći u održavanju zdrave funkcije jetre. U nekim slučajevima, veterinar može preporučiti posebnu dijetu za podršku zdravlju jetre.

2. Redovna vežba

Redovna fizička aktivnost može poboljšati cirkulaciju krvi, smanjiti stres i podržati zdravlje jetre kod pasa. Preporučuje se da psi imaju redovne šetnje, igre ili druge aktivnosti koje podržavaju njihovu kondiciju i dobrobit.

3. Izbegavajte izlaganje toksinima

Jetra je odgovorna za detoksikaciju tela od štetnih supstanci. Smanjenje izlaganja vašeg psa potencijalno štetnim toksinima, kao što su pesticidi, hemikalije za čišćenje i otrovi za glodare, može smanjiti opterećenje na jetri i smanjiti rizik od oštećenja.

4. Kontrola parazita

Paraziti, kao što su buve, krpelji i crevni paraziti, mogu predstavljati rizik za zdravlje jetre vašeg psa. Redovna kontrola parazita uz pomoć preventivnih tretmana prema preporuci veterinara može pomoći u zaštiti zdravlja jetre.

5. Redovne posete veterinaru 

Redovne posete veterinaru za rutinske preglede i vakcinacije mogu pomoći u ranoj detekciji i prevenciji oboljenja jetre. Veterinar može preporučiti redovne testove krvi kako bi se pratila funkcija jetre i identifikovali potencijalni problemi pre nego što postanu ozbiljni.

Prevencija oboljenja jetre kod pasa je ključna za očuvanje zdravlja i kvaliteta života vašeg ljubimca. Kroz zdravu ishranu, redovnu vežbu, izbegavanje izlaganja toksinima, kontrolu parazita i redovne posete veterinaru, možete smanjiti rizik od oštećenja jetre i podržati dugotrajno zdravlje vašeg psa. Uvek radite u saradnji sa veterinarom kako biste obezbedili najbolju moguću negu i pratili zdravlje jetre vašeg ljubimca tokom njegovog života.