Problemi sa bubrezima kod pasa: uzroci, simptomi i lečenje

Problemi sa bubrezima kod pasa: uzroci, simptomi i lečenje

Uzroci problema sa bubrezima kod pasa

 
1. Urođene anomalije: Neki psi mogu biti rođeni sa nepravilnostima u razvoju bubrega, što može dovesti do problema sa njihovom funkcijom kasnije u životu.
 
2. Infekcije: Bakterijske infekcije mokraćnog trakta ili bubrega mogu oštetiti bubrežno tkivo i dovesti do problema sa bubrezima. Uzrok ovih infekcija mogu biti bakterije koje su se nataložile na zubnom kamencu.
 
3. Bubrežni kamenci: Stvaranje bubrežnih kamenčića može oštetiti bubrege i dovesti do problema sa njihovom funkcijom, naročito je opasno ukoliko dođe do zapušenja kanala koji vodi od bubrega do mokraćne bešike - uretera, tada dolazi do vraćanja mokraće u bubreg, oštećenja njegove funkcije, otkaza bubrega, posledične infekcije, pa i sepse, koja može ugroziti život vašeg ljubimca.
 
4. Trauma: Fizička povreda bubrega može dovesti do trajnog oštećenja. Najčešće su povrede nastale kao posledica saobraćajnih nezgoda ili padova sa visine.
 
5. Toksini: Otrovne supstance, kao što su antifriz, lekovi za ljude ili otrovne biljke, mogu oštetiti bubrege. Jako je važno da vam pas uvek bude na oku, kao i to da biljke koje držite u stanu budu pažljivo odabrane, ili zaštićene od direktnog kontakta sa psom.
 
6. Starenje: Kako psi stare, funkcija bubrega može se prirodno smanjivati, što može dovesti do problema sa bubrezima. Iz ovog razloga je važno čuvati bubrege, u tom smislu da je hrana pažljivo birana, da pas uvek ima dostupnu svežu vodu, da se obraća pažnja na to kuda se pas kreće i šta njuši u parku.
 

Simptomi problema sa bubrezima kod pasa

 
1. Povećana potreba za vodom: Pas može početi piti više vode nego inače.
 
2. Često mokrenje: Pas može mokriti češće i u većim količinama nego inače.
 
3. Gubitak apetita: Pas može izgubiti interes za hranu ili jesti manje nego obično.
 
4. Letargija: Pas može biti manje aktivan i pokazivati umor.
 
5. Povraćanje i proliv: Pas može imati povraćanje, proliv ili oboje.
 
6. Gubitak težine: Pas može izgubiti težinu usled smanjenog apetita i loše apsorpcije hranjivih materija.
 
7. Loš zadah: Pas može imati neugodan miris iz usta zbog nagomilavanja toksina u krvi.
 
Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma kod vašeg psa, obratite se veterinaru kako biste utvrdili uzrok i započeli adekvatno lečenje. 
 
 
 

 Lecenje Bubrega kod Pasa:

Saveti i Mogućnosti Terapije

 

Mogućnosti terapije

 
1. Terapija lekovima: U zavisnosti od uzroka problema sa bubrezima, veterinar može propisati različite lekove, kao što su antibiotici za lečenje infekcija, lekovi za kontrolu visokog krvnog pritiska ili diuretici za pomoć u izbacivanju viška tečnosti iz organizma.
 
2. Promene u ishrani: Ishrana bogata proteinima niske molekulske mase, niskim nivoom fosfora i povećanim unosom omega-3 masnih kiselina može doprineti zdravlju bubrega i smanjenju opterećenja na njih. Veterinar može preporučiti posebne dijete za pse sa problemima sa bubrezima.
 
3. Terapija tečnostima: Kod pasa sa hroničnom bolešću bubrega, moguće je da će biti potrebna redovna terapija tečnostima kako bi se održavala ravnoteža elektrolita i sprečilo dehidriranje.
 
4. Hemodijaliza: U težim slučajevima, kada bubrezi više ne mogu da obavljaju svoju funkciju, hemodijaliza (pročišćavanje krvi pomoću veštačkog bubrega) može biti neophodna.
 

Prevencija problema sa bubrezima kod pasa: Kako Očuvati Zdravlje Vašeg Ljubimca

 
Bubrezi igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja naših pasa, jer pomažu u izbacivanju otpadnih materija iz tela i održavanju ravnoteže tečnosti. Stoga je od suštinskog značaja da posvetimo pažnju prevenciji problema sa bubrezima kako bismo obezbedili dug, zdrav i srećan život našim ljubimcima.
 
1. Pravilna ishrana
 
Jedan od ključnih faktora u prevenciji problema sa bubrezima je pravilna ishrana. Vašem psu treba obezbediti kvalitetnu hranu koja sadrži sve neophodne hranljive materije i vitamine. Neke smernice za ishranu uključuju:
 
- Hranjenje psa hranom visokog kvaliteta, koja je prilagođena njegovoj veličini, uzrastu i nivou aktivnosti
- Ograničavanje unosa proteina niskog kvaliteta, jer oni mogu opteretiti bubrege
- Izbegavanje hrane sa visokim sadržajem fosfora, jer visok unos fosfora može doprineti oštećenju bubrega
- Obezbeđivanje adekvatnog unosa omega-3 masnih kiselina, koje imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u zaštiti bubrega
 
2. Redovna hidratacija
 
Važno je da vaš pas uvek ima pristup svežoj i čistoj vodi kako bi održao optimalnu hidrataciju. Dobar unos tečnosti pomaže u ispiranju toksina iz bubrega i smanjuje rizik od formiranja bubrežnih kamenaca.
 
3. Redovne posete veterinaru 
 
Redovne posete veterinaru su ključne za rano otkrivanje i prevenciju problema sa bubrezima. Veterinar može da prati zdravlje bubrega vašeg psa putem rutinskih pregleda i testova krvi i urina. Ovi testovi mogu otkriti abnormalnosti koje ukazuju na probleme sa bubrezima, čak i pre nego što se pojave vidljivi simptomi.
 
4. Održavanje zdrave telesne težine
 
Gojaznost može dodatno opteretiti bubrege i povećati rizik od razvoja problema sa bubrezima. Zato je važno da vaš pas održava zdravu telesnu težinu putem pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti.
 
5. Pridružene bolesti:
 
Kontrolisanje drugih zdravstvenih stanja vašeg psa, kao što su dijabetes, visok krvni pritisak ili infekcije urinarnog trakta, može doprineti prevenciji problema sa bubrezima. Redovne posete veterinaru pomoći će u ranoj dijagnostici i lečenju ovih stanja, čime se smanjuje rizik po zdravlje bubrega vašeg ljubimca.
 
6. Izbegavanje toksičnih supstanci:
 
Izbegavajte izlaganje vašeg psa toksičnim supstancama koje mogu oštetiti bubrege, kao što su antifriz, određeni lekovi i otrovi za glodare. Držite ove supstance dalje od vašeg psa i upoznajte se sa njihovim režimom primene kako biste umanjili potencijalne rizike.
 
7. Pravilna socijalizacija i smanjenje stresa:
 
Socijalizacija pasa podrazumeva proces učenja pasa kako da interaguju sa drugim psima, ljudima i različitim situacijama u svom okruženju. Iako socijalizacija ne deluje direktno na bubrege, ona ima pozitivan uticaj na sveukupno zdravlje i dobrobit psa. Kroz ovaj blog post, istražićemo kako socijalizacija pasa može doprineti prevenciji problema sa bubrezima indirektno.
 
Smanjenje stresa
 
Visoki nivoi stresa mogu negativno uticati na imunološki sistem psa, što povećava rizik od infekcija i drugih zdravstvenih problema, uključujući one koji se odnose na bubrege. Socijalizacija pasa pomaže u smanjenju stresa jer psi koji su dobro socijalizovani bolje podnose promene u svom okruženju, što rezultira manjim stresom u različitim situacijama. Smanjenje stresa može dovesti do boljeg funkcionisanja imunološkog sistema, što doprinosi prevenciji problema sa bubrezima.
 
Poboljšanje zdravstvene nege
 
Psi koji su socijalizovani obično su manje agresivni i lakše se nose sa situacijama kao što su posete veterinaru. To znači da će vlasnici verovatno redovnije voditi psa kod veterinara, što omogućava rano otkrivanje i lečenje problema sa bubrezima. Redovne posete veterinaru igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja bubrega, jer veterinar može pratiti zdravlje bubrega putem rutinskih pregleda i laboratorijskih testova.
 
Podsticanje fizičke aktivnosti
 
Socijalizovani psi često uživaju u interakciji sa drugim psima, što podstiče fizičku aktivnost i igru. Redovna fizička aktivnost doprinosi očuvanju zdrave telesne težine i jačanju imunološkog sistema, što pomaže u prevenciji problema sa bubrezima. Fizički aktivni psi takođe imaju veću verovatnoću da održe dobru hidrataciju, što je važno za zdravlje bubrega.
 
8. Redovna fizička aktivnost:
 
Kao što sam pomenuo, održavanje redovne fizičke aktivnosti vašeg psa njegovom opštem zdravlju i pomaže u sprečavanju gojaznosti, što je faktor rizika za probleme sa bubrezima. Pobrinite se da vaš pas ima dovoljno šetnji, igre i druge vrste vežbi koje su prikladne za njegovu veličinu, uzrast i rasu.
 
9. Edukacija i informisanje:
 
Edukacija o zdravlju bubrega pasa i učenje kako prepoznati znakove problema ključni su za prevenciju. Informišite se o rizičnim faktorima, simptomima i tretmanima problema sa bubrezima kod pasa kako biste bili bolje pripremljeni da brinete o zdravlju vašeg ljubimca.
 
10. Genetsko savetovanje sa veterinarom:
 
Ako planirate nabavku šteneta, razmislite o genetskom savetovanju kako biste utvrdili da li pas pripada rasi sa povećanim rizikom za probleme sa bubrezima. To može pomoći u odabiru zdravog šteneta i smanjenju rizika od nasleđivanja genetskih predispozicija za bubrežne probleme.
 

Zaključak

Prevencija problema sa bubrezima kod pasa zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje pravilnu ishranu, redovnu hidrataciju, održavanje zdrave telesne težine, redovne posete veterinaru i upravljanje drugim zdravstvenim stanjima. Briga o zdravlju bubrega vašeg psa doprinosi njegovom dugovečnosti, kvalitetu života i sreći. Budite informisani i odgovorni vlasnik kako biste učinili sve što je u vašoj moći da očuvate zdravlje vašeg ljubimca.