Kako odabrati kućnog ljubimca?

Kako odabrati kućnog ljubimca?

Ljubimac treba da bude neko ko će vam se obradovati kada se pojavite umorni na vratima, čije će vam prisustvo i obaveze prema njemu predstavljati zadovoljstvo i ispunjavati vas srećom, a ne predstavljati dodatni teret. Bitno je da znate da li ste alergični na psa, mačku, perje ptica, i sl. Ukoliko niste, razmislite da li ste više ljubitelj pasa ili mačaka, ili opet nečeg trećeg (treba imati na umu i činjenicu da nismo svi stručni za egzotične životinje, pa ne bih savetovao da se odlučite na takve vrste, kojima ne možete u razumnom vremenskom roku pronaći veterinara, jer će vam pre ili kasnije trebati pomoć). Treba obratiti pažnju i na prostor u kom će ljubimac živeti - stan, kuća, možda dvorište sa boksom ili bez.

Ukoliko vam je svejedno da li je pas ili mačka, sledeće pitanje je u vezi sa vašim navikama - da li ste često napolju i imate li mogućnost da povedete ljubimca sa sobom; da li ste neko ko voli da ide u duge šetnje; da li džogirate? Da li provodite dosta vremena ispijajući kafe sa društvom, da li ste tip osobe kojoj više prija sedenje u fotelji ili ispred računara? Veliki broj ljudi, ne razmišljajući o tome koliko vremena provode na poslu i koliko vremena mogu posvetiti svom ljubimcu, odluče da uzmu baš onakvog čije su potrebe u koliziji sa količinom vremena koje je vlasnik spreman da utroši na potrebe svog malog prijatelja. Ako ste prvi tip, a volite pse, onda bez dileme uzmite najboljeg čovekovog prijatelja - moći ćete zajedno u šetnju, uvek ćete imati društvo za džoging. Posvetićete mu dovoljno vremena, a opet nećete osećati njegovo prisustvo kao obavezu i nešto opterećujuće. Ukoliko spadate u grupu manje aktivnih, a niste ljubitelj mačaka, onda je adekvatniji izbor psa za Vas maltezer, bišon, tulearski pas, pudla ili neka rasa slična ovima po temperamentu i potrebama. Moje mišljenje je da pri izboru psa ne treba razmišljati o tome koja vam je rasa najomiljenija, već koja rasa bi najbolje opisala način na koji provodite slobodno vreme.

Ok, shvatili ste da nemate vremena za psa, ili jednostavno niste neko ko voli pse, već volite mačke. Kao kućni ljubimci nisu zahtevne u pogledu šetnje, štaviše, dovoljno je da imaju neko uzvišeno mesto, sa kog će posmatrati što veći prostor uključujući i vas, neku igračku koju mogu da „love“. Kupanje ne morate ni stavljati na razmatranje, jer ima mačaka koje se plaše kupanja, pa je velika verovatnoća da završite prekriveni ožiljcima. Dlaka i krzno su im uglavnom laki za održavanje; većina rasa se ne linja previše, brzo se navikavaju na korišćenje toaleta za mace i ukoliko redovno menjate posip, vaš ljubimac će biti „neprimetan“ u tom smislu. Vole da se maze, uživaju u pažnji, a ukoliko ste zauzeti i veći deo dana niste sa njom, postoji šansa da i ne primeti da ste bili odsutni zbog svoje izražene samostalnosti i nezavisnosti, što ne znači da vam nisu privržene, već da je njihova potreba za vašim prisustvom dozirana.

U poslednjih par godina kunići, morski prasići, beli miševi, degui su postali česti posetioci veterinarskih ambulanti. Njihove potrebe nisu prevelike, niti su skupi za održavanje. Na kraju krajeva, ptice i ribice su već vekovima dobri kućni ljubimci - dakle izbor je veliki i kao i sa ljudima, sami birate svoje društvo.