Izložbe pasa - nekoliko zanimljivosti

Izložbe pasa - nekoliko zanimljivosti

Mnogi ljubimci neguju se sa posebnom pažnjom, poseduju šarm i gracioznost uz lepotu, pa su kao stvoreni za izložbe pasa, koje se posećuju i prate sa velikim uživanjem. Da bi bili adekvatni za izlaganje među velikim brojem posetilaca i drugih rasa pripremljenih za ovakve događaje, neophodno je da budu uvek zdravi, da se pravilno hrane, neguju i da im se održava dlaka. Takođe, izložbe pasa su idealno mesto za nizanje novih iskustava, a najčešće se dele i različite nagrade, organizuju dalja nadmetanja na državnom i internacionalnom nivou.

U poslednjoj deceniji, sve više se organizuju skupovi i izložbe pasa koji ne moraju biti rasni, pa se dodeljuju titule za najlepši stajling, najblesaviju frizuru, najumiljatiji pogled, najveseliji karakter - što pozitivno deluje na buduće vlasnike pasa i one koji bi udomili napuštene pse, jer njima stvarno treba pomoći.

 

Izložbe pasa podrazumevaju poštovanje pravila u ovoj oblasti

Kinološke, odnosno izložbe pasa imaju jasna pravila u vezi sa prijavljivanjem i učestvovanjem rasa na prezentovanju i takmičenjima. Naime, zabranjeno je prijavljivanje pasa u slučaju da postoje određene zdravstvene tegobe i bolesti, kao i hronična oboljenja. Takođe, za učestvovanje postoje određeni razredi u pogledu starosti, za bebe, mlade, odrasle (koji se najčešće i ocenjuju) i veterane.

Pravila ocenjivanja za izložbe pasa kreću se od neocenjenih, diskvalifikovanih, zatim dovoljnih, dobrih, vrlo dobrih i odličnih. Najbolje ocene dobijaju psi koji su izuzetno bliski idealnom standardu za svaku rasu, uz karakteristike prepoznatljive za svaki od polova, kao i u zavisnosti od same nege. Psi na izložbama odvajaju se prema polu, uglavnom titule se daju za prva dva mesta, što se i upisuje u njihove knjižice i rodovnike. Uz sve što je navedeno, često izložbe pasa obuhvataju i specijalne nagrade, kao što su najlepši mladi pas, veteran i mnoge druge.

Pravilna i adekvatna nega je imperativ zdravog razvoja i lepote

Kada se organizuju izložbe pasa, veoma je važno da svaki pas koji bude prijavljen zaista predstavlja svoju rasu na najbolji mogući način. To je bitno i kada se radi o negovanju dlake i generalno zdravlju pasa, što je i jedan od uslova učestvovanja na domaćim i inostranim izložbama. Za svaku rasu pasa postoji sistem ishrane koji se preporučuje u određenom uzrastu, kao i način negovanja dlake. Specijalni preparati, kupke i šamponi biraju se u skladu sa preporukama veterinara i stručnjacima u oblasti nege pasa. U zavisnosti od toga da li dlaka psa opada u određenim periodima tokom godine intenzivnije ili ne, što je karakteristično za proleće i jesen najčešće, savetuju se dodatni preparati i posebna nega za regeneraciju.

Kako je nekada teško samostalno brinuti o psu, posebno ukoliko se tek nabavi dugo željena rasa koja se možda ne poznaje dovoljno, dostupne su različite usluge profesionalne pomoći. Za izložbe pasa, savetuje se konsultovanje sa profesionalnim timovima, koje će pružiti potrebnu podršku kada je u pitanju bilo koji segment odgajanja i negovanja pasa.

Profesionalne usluge i konsultacije za kućne ljubimce

Izložbe pasa su veoma zanimljive posetiocima, često se organizuju i podrazumevaju izbor najlepših predstavnika rasa, uz različite prestižne nagrade i plasiranja na inostrana nadmetanja. Da bi psi ispunjavali uslove izložbe i izazvali oduševljenje javnosti, kao i članova komisije, bitno je da budu pravilno negovani u svakoj starosnoj kategoriji. Preporuka je posavetovati se sa stručnim osobama u pogledu nege, ishrane i svih važnih pitanja o kućnim ljubimcima, posebno kada se planira učestvovanje na izložbama i takmičenjima.

Danas su dostupne inovativne i profesionalne usluge konsultacija sa stručnjacima u oblasti uzgajanja rasa pasa, putem telefona, interneta, uživo, kao i uz fantastične aplikacije. Na taj način, korisnicima usluga pružaju se sve potrebne informacije o pravilnom negovanju, higijeni pasa, zatim ishrani i svakodnevnici. Pored toga, prednost je to što se konsultacije dobijaju od iskusnih lekara i specijalista u domenu veterine, pa su svi saveti izuzetno korisni, konstruktivni i profesionalni.

Izložbe predstavljaju renomirane događaje koji podrazumevaju učestvovanje zdravih pasa određene starosne kategorije, razgledanje karakteristika i izbor najlepših predstavnika u svakoj od definisanih oblasti. Iako su neki psi kućni ljubimci koji se gaje i neguju u svom domu, šetaju i izvode u park, mnogi su sjajan izbor za  učestovanje na izložbama.

Da bi izložbe pasa bile mesto na kojima će ljubimci uživati, ali i vlasnici prošetati sa ponosom, bitno je pružiti svu potrebnu negu, izbalansiranu ishranu i razvijati navike na osnovu preporuka stručnjaka u ovoj oblasti. Profesionalne konsultacije dostupne su vlasnicima pasa u svakom trenutku od strane veterinara,  iskusnih timova, putem brojeva telefona, aplikacija i uz savete od neprocenjivog značaja.