FeLV kod mačaka: Prijateljski saveti veterinara o ovom tihom neprijatelju

FeLV kod mačaka: Prijateljski saveti veterinara o ovom tihom neprijateljuŠta je FeLV?

 

FeLV (Feline Leukemia Virus) je retrovirus koji napada imunološki sistem mačaka i može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući anemiju, imunodeficijenciju i leukemiju. FeLV je jedan od najčešćih uzroka smrti kod mačaka, posebno kod onih sa smanjenim imunitetom. Međutim, sa pravom pažnjom i brigom, zaražene mačke mogu živeti duže i srećnije.


Prenošenje FeLV-aFeLV se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom mačkom, najčešće preko pljuvačke, urina, izmeta ili mleka. Virus se može preneti zajedničkim groomingom, korišćenjem istih posuda za hranu i vodu, zajedničkim leglom ili boravkom u istom prostoru sa zaraženom mačkom. Trudne mačke mogu preneti virus na svoje mačiće tokom trudnoće ili dojenja.


Simptomi FeLV-aSimptomi FeLV-a mogu varirati i često zavise od stepena uticaja virusa na imunološki sistem mačke. Neki od uobičajenih simptoma su:

- Slabost i letargija
- Gubitak apetita i telesne mase
- Povišena temperatura
- Uvećani limfni čvorovi
- Bljedilo desni i unutrašnjosti usta
- Upale desni i usne šupljine
- Infekcije kože, disajnih puteva, urinarnog ili digestivnog trakta
- AnemijaLečenje FeLV-aFeLV nema leka, ali terapija može ublažiti simptome, kontrolisati sekundarne bakterijske infekcije i poboljšati kvalitet života mačke. Veterinari mogu preporučiti promene u ishrani, suplemente za poboljšanje imuniteta, antibiotike za lečenje infekcija ili druge terapije u zavisnosti od simptoma i potreba vaše mačke. Redovne posete veterinaru i preventivna nega, kao što su vakcinacije, važni su za praćenje zdravlja vašeg FeLV pozitivnog ljubimca.Prevencija FeLV-a


Najbolji način sprečavanja širenja FeLV-a je izbegavanje kontakta između zaraženih i nezaraženih mačaka. Ako imate više mačaka, testiranje na prisustvo FeLV-a je važno kako biste znali da li treba preduzeti dodatne mere opreza. Držanje mačke u zatvorenom prostoru ili ograničavanje njenog pristupa spoljašnjem svetu može smanjiti rizik od izlaganja FeLV-u.


FeLV testiranje i vakcinacijaAko sumnjate da je vaša mačka bila izložena FeLV-u, vaš veterinar može izvršiti testiranje na prisustvo virusa. Važno je napomenuti da lažno pozitivni rezultati mogu biti mogući, pa se preporučuje ponovno testiranje nakon nekog vremena kako bi se potvrdila dijagnoza.

Postoji vakcina protiv FeLV-a, ali njena efikasnost može varirati među pojedinim mačkama. Najbolje je da se raspitate o dostupnosti vakcine kod svog veterinara, jer je u Srbiji često nestašica.

ZaključakFeLV je virus koji može uticati na imunološki sistem mačaka, ali zaražene mačke mogu živeti ispunjen život uz odgovarajuću negu i pažnju. Prevencija FeLV-a uključuje izbegavanje kontakta između zaraženih i nezaraženih mačaka, redovno testiranje i u nekim slučajevima, vakcinacija. Ako sumnjate da je vaša mačka izložena FeLV-u ili ako imate bilo kakvih pitanja ili briga, obratite se svom veterinaru za savete i podršku. Vaša pažnja i briga su ključni faktori u očuvanju zdravlja i sreće vašeg krznenog prijatelja.