Da li pas može da bude anksiozan?

Da li pas može da bude anksiozan?

Psi su neverovatni prijatelji i često su sastavni deo naših porodica. Međutim, kao i kod ljudi, psi mogu patiti od mentalnih problema. Kada se govori o mentalnom zdravlju pasa, važno je razumeti da psi, baš kao i ljudi, mogu patiti od različitih problema i poremećaja, od kojih neki zahtevaju posebnu pažnju i negu.
 
Jedan od najčešćih problema mentalnog zdravlja kod pasa je anksioznost. Anksiozni psi mogu pokazivati simptome poput prekomernog lizanja, grickanja, grebanja. Takođe mogu biti veoma nemirni i teško se smiruju, a mogu biti skloni i iznenadnim napadima besa. U nekim slučajevima, anksioznost može dovesti do ozbiljnijih problema kao što su agresija i samopovređivanje.
 
Depresija je takođe problem koji psi mogu iskusiti. Ovaj problem može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući promene u okruženju, gubitak voljene osobe ili dosadu. Psi koji pate od depresije mogu biti pasivni, gube apetit, izbegavaju interakciju sa ljudima i drugim psima, i mogu pokazivati znake tuge.
 
Još jedan problem koji pogađa mnoge pse je posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). Ovaj poremećaj može biti uzrokovan različitim traumatičnim iskustvima, uključujući zlostavljanje, napuštanje i loše socijalizaciju. Psi sa PTSP-om mogu biti skloni panici, osetljivi su na zvukove, mirise i pokrete, i mogu imati poteškoće sa poverenjem u ljude.
 
Konačno, psi mogu patiti i od neurotičnosti, što se manifestuje kao prekomerno ponavljajuće ponašanje kao što su lizanje šapa, grickanje repa i okretanje u krug. Ovo ponašanje može biti uzrokovano anksioznošću, ali može biti i posledica drugih faktora kao što su alergije, dosada i nedostatak fizičke aktivnosti.
 
Kada primetite da vaš pas ispoljava neobično ponašanje ili simptome anksioznosti, depresije ili bilo kojeg drugog problema sa mentalnim zdravljem, važno je obratiti pažnju na to i posavetovati se sa veterinarom. Psi koji pate od problema sa mentalnim zdravljem mogu imati problema sa učenjem i prilagođavanjem, pa je važno da se ovi problemi rano dijagnostikuju i tretiraju.