CT skener za kućne ljubimce u Beogradu

CT skener za kućne ljubimce u Beogradu

Zašto CT za pse i mačke?

Razlozi zbog kojih veterinari preporučuju CT:

1. Detaljno snimanje - CT skeneri pružaju slike visoke rezolucije preseka tela. To nam omogućava da vidimo detaljne strukture i identifikujemo probleme koji često nisu vidljivi rendgenskim snimcima, uključujući male tumore, složene prelome kostiju i kompleksne strukture mekog tkiva. Kada pacijent ima tumor, nama je potrebno da znamo njegovu tačnu lokaciju i odnos prema okolnim strukturama. To nam omogućava da identifikujemo ili isključimo metastaze (širenje) različitih vrsta kancera za koji pretpostavljamo da su prisutni negde drugde u telu. U tom smislu, CT snimci su naš vitalni alat za razumevanje obima kancera kod pasa i mačaka i planiranje lečenja. CT skener nam pomaže u planiranju i olakšavanju hirurškog pristupa i skraćenju vremena operacije. Ovo je posebno važno za tumore jetre i pluća, na primer.

2. Sveobuhvatna dijagnoza - CT skenovi su posebno korisni za dijagnozu složenih stanja naročito u oblastima grudi, abdomena i mozga. CT  pomaže u otkrivanju kancera, abnormalnosti organa i vaskularnih bolesti, često pre nego što simptomi postanu očigledni. Pomažu nam da razumemo ortopedske abnormalnosti (kao što su displazija lakta) i planiramo korektivne procedure. I u slučajevima poli-traume - gde su oštećeni višestruki organi i sistemi - CT snimci nam omogućavaju da dobijemo bolji uvid u težinu i složenost različitih povreda, omogućavajući pametnije lečenje.

3. Precizno planiranje tretmana - Za kućne ljubimce kojima je potrebna operacija ili terapija zračenjem, CT skenovi precizno lokalizuju oblast od interesa, pomažući nam da planiramo najefikasniji i najmanje invazivni tretman.

4. CT nije invazivan I može se obaviti brzo, najčešće bez potrebe za dugim boravkom u našoj ordinaciji. Za svega sat vremena obavi se priprema pacijenta, potrebno snimanje i buđenje iz anestezije. To smanjuje stres kod vašeg ljubimca i vas.

 

Kada preporučujemo CT?

 

Skener preporučujemo na osnovu specifičnih simptoma ili stanja:

- Neobjašnjivi neurološki simptomi, kao što su napadi ili iznenadne promene ponašanja.

- Hronični iscedak iz nosa ili krvarenje.

- Evaluacije tumora ili masa identifikovanih tokom fizičkog pregleda ili rendgenskim snimcima.

- Detaljne procene preloma kostiju ili abnormalnosti zglobova.

- Istraživanje abnormalnosti unutrašnjih organa otkrivenih putem ultrazvuka ili rendgenskih snimaka.

 

 

Kako funkcioniše CT skener?

 

CT skener koristi rendgenske zrake i računarsku tehnologiju za kreiranje detaljnih slika tela. Vaš ljubimac se postavi na sto koji se zatim uvodi u skener - mašinu u obliku velike krofne. Skener rotira oko ljubimca, snimajući slike iz različitih uglova, koje se zatim “pakuju” u sveobuhvatan pregled.

 

 

Kako se priprema pacijent i da li je CT bezbedan?

 

- Sedacija ili anestezija: Većini kućnih ljubimaca je potrebna sedacija ili opšta anestezija kako bi ostali mirni tokom skeniranja, što osigurava jasnoću slika. Zavisno od dela tela koji se snima, vrši se posebna priprema u vidu uskraćivanja hrane I vode.

- Procena pre skeniranja: Mi obavljamo temeljnu procenu, uključujući fizički pregled i moguće krvne nalaze, kako bi se osiguralo da je vaš ljubimac sposoban za sedaciju ili anesteziju.

- Proces skeniranja: Procenimo koliko nam treba snimaka u sesiji, a pravljenje svakog snimka traje 30ak sekundi. Od anestezije pa do budjenja obično prodje oko 60 minuta. Za neke promene I sisteme organa potrebno je pacijentu dati i kontrastno sredstvo kroz venu

- Nega nakon skeniranja: Nakon skeniranja, vaš ljubimac se nadgleda dok se oporavlja od sedacije ili anestezije, pri čemu većina može nesmetano funkcionisati istog dana.

 

* * * * * Neželjene posledice CT snimanja - Nema ih.* * * * * 

 

 

Zaključak je da CT skeneri predstavljaju značajan napredak u dijagnostičkim mogućnostima naše ordinacije i veterinarske medicine u našoj zemlji, nudeći detaljne uvide u komplikovana stanja kod kućnih ljubimaca. Iako ideja da vaš ljubimac prolazi kroz CT aparat može izgledati zastrašujuće, važno je zapamtiti da je ova tehnologija moćan saveznik u očuvanju njihovog zdravlja i sreće. Ako vam preporučimo CT, budite sigurni da je to u najboljem interesu vaših ljubimaca, težeći ka preciznoj dijagnozi i najefikasnijem planu lečenja.