Bolesti srca kod pasa

Bolesti srca kod pasa

Problemi sa srcem su česti kod pasa i mogu se kretati od blagih do teških, a neka stanja su opasna po život. Evo nekih od najčešćih srčanih problema kod pasa:
 
Urođena srčana bolest: Ovo je srčano stanje koje je prisutno pri rođenju i može biti uzrokovano genetskim faktorima. Neke rase, kao što su buldozi, bokseri i kavalirski King Charles španijeli, sklonije su urođenim srčanim oboljenjima.
 
Dialativna kardiomiopatija: Ovo je stanje u kome se srce povećava i slabi, što otežava efikasno pumpanje krvi. Psi velikih rasa, kao što su doge, dobermani pinčeri i irski vučji hrtovi, skloniji su dilatativnoj kardiomiopatiji.
 
Bolest mitralnog zaliska: Ovo je stanje u kojem se mitralni zalistak, koji odvaja levu pretkomoru i levu komoru srca, ne zatvara pravilno, što dovodi do vraćanja određene količine krvi nazad u pretkomoru. Psi malih rasa, kao što su Cavalier King Charles Spaniels, skloniji su bolestima mitralnog zaliska.
 
Aritmije: Ovo je stanje u kojem srce nepravilno radi, a može biti uzrokovano raznim faktorima, uključujući urođene defekte, bolesti srca i metaboličke neravnoteže.
 
Bolest srčanog crva: Ovo je parazitska infekcija koja može izazvati ozbiljno oštećenje srca i pluća psa ako se ne leči.
 
Važno je da svog psa redovno vodite kod veterinara na preglede kako bi ste rano otkrili potencijalne probleme sa srcem. Simptomi srčanih problema kod pasa mogu uključivati kašalj, otežano disanje, umor, nesvesticu i smanjenu sposobnost vežbanja. Lečenje srčanih problema kod pasa može uključivati lekove, operaciju ili kombinaciju oba, u zavisnosti od specifičnog stanja i težine.