Bolesti pasa i mačaka u starijem životnom dobu

Bolesti pasa i mačaka u starijem životnom dobu

Gerijatrijski psi se suočavaju sa raznim zdravstvenim problemima koji su povezani sa starenjem, baš kao i ljudi. Ovi problemi mogu uticati na kvalitet života i dugovečnost psa. Neki od uobičajenih gerijatrijskih problema kod pasa uključuju:
 
1. Problemi sa zglobovima: Stariji psi su skloni razvoju artritisa i drugih problema sa zglobovima, koji mogu uzrokovati ukočenost, bol i smanjenu pokretljivost. Takvi psi imaju konstantan osećaj nelagode pri kretanju, izbegavaju šetnje, ponekad legnu iz čista mira na pod i neće da se pomere. Često ližu bolna mesta i na taj način skreću pažnju na problem koji ih muči.
 
2. Kognitivna disfunkcija: Psi mogu doživeti pad kognitivnih sposobnosti kako stare, što dovodi do anksioznosti, konfuzije i promena u ponašanju. Promene se ogledaju u tome da se pas ponaša neuobičajeno, često luta bez cilja, ponekad samo sedi i gleda u jednu tačku, neretko i laje "u prazno". Vlasnici često iz neznanja, ali uz najbolje namere dodatno uznemire psa svojom brižnošću, pa je najbolje ovakve promene posmatrati kao nešto što je uobičajeno, pružiti ljubimcu sigurnost i osećaj spokoja.
 
3. Problemi sa zubima: Stariji psi mogu razviti zubni kamenac, bolesti desni i druge stomatološke probleme koji mogu izazvati bol i uticati na njihovu sposobnost da normalno uzimaju hranu. Neprijatan miris iz usta psa, izbegavanje čvršće hrane, često cviljenje, pojačana proizvodnja pljuvačke nam mogu biti jasan pokazatelj ovih problema.
 
4. Problemi sa varenjem: Stariji psi mogu doživeti zatvor, dijareju, prekomerno stvaranje gasova i druge probleme sa varenjem zbog promena u njihovom probavnom traktu. Adekvatnim odabirom hrane i planiranjem obroka, može se postići pravilno funkcionisanje digestivnog trakta starijih pasa.
 
5. Tumori: Kako psi stare, povećava se rizik od razvoja benignih i malignih tumora. Najbolji način da se ovi problemi preduprede je redovan pregled kod veterinara, ali i kod kuće. Vlasnici mogu maženjem svog psa napipati promene na koži i na taj način spasiti život svog ljubimca, dok je tumor u ranoj fazi.
 
6. Gubitak vida i sluha: Stariji psi mogu izgubiti vid i sluh, što može uticati na njihovu sposobnost snalaženja u okolini. Takvi psi se sudaraju sa nameštajem, uznemireni su, jer više ne mogu da dođu do hrane i vode, ili svog omiljenog mesta. Najbolji način da im se pomogne je da se ne menja raspored nameštaja u stanu.
 
Neophodno je pažljivo pratiti zdravlje gerijatrijskih pasa i zakazati redovne veterinarske preglede kako bi ste rano otkrili i rešili ove probleme. Pored toga, obezbeđivanje uravnotežene ishrane, pravilne vežbe i redovne mentalne stimulacije mogu pomoći u podršci njihovom opštem zdravlju i blagostanju.
 
 
 
 
Kako mačke stare, mogu imati različite zdravstvene probleme povezane sa njihovim godinama. Evo nekih uobičajenih gerijatrijskih problema sa kojima se mogu suočiti:
 
1. Bolest bubrega: Kako mačke ulaze u starije godine, veća je verovatnoća da će razviti hroničnu bolest bubrega, što je progresivno stanje koje može narušiti sposobnost bubrega da pravilno funkcionišu. Redovnim kontrolama biohemijskih parametara bubrega, može se postići pravovremena dijagnostika bolesti i uz odgovarajuću ishranu i suplementaciju postići optimalan rad bubrega.
 
2. Artritis: Artritis je čest problem kod gerijatrijskih mačaka, posebno kod gojaznih mačaka. Ovo može izazvati bol i ukočenost u zglobovima, što dovodi do poteškoća sa pokretljivošću. Ovaj problem dovodi i do promena u ponašanju mačaka, postaju razdražljive, jer konstntno imaju nelagodu pri kretanju, samim tim postaju i agresivne, vlasnici protumače ovakve promene, kao nešto što je vezano za sam karakter, a u stvari maca ima roblem, koji je rešiv u saradnji sa veterinarom.
 
3. Problemi sa zubima: Bolest desni i kamenac su česti kod gerijatrijskih mačaka. Ovi problemi mogu dovesti do bola, poteškoća u ishrani, pa čak i do infekcija. Redovna oralna higijena je najbolja prevencija ovih problema, pa je treba sprovoditi od najranijeg doba.
 
4. Kognitivna disfunkcija: Neke gerijatrijske mačke mogu doživeti kognitivnu disfunkciju, sličnu Alchajmerovoj bolesti kod ljudi. Ovo može dovesti do dezorijentacije, konfuzije i drugih promena u ponašanju. Manifestuju se glasnim mjaukanjem u sred noći, traženjem "nečega" što ni sama maca ne zna šta je, ali je nemoguće smiriti je. Ovakvo ponašanje nije moguće u potpunosti kontrolisati, ali je moguće ublažiti simptome.
 
5. Hipertireoidizam: Hipertireoidizam je uobičajeno stanje kod mačaka starijih od 10 godina. Uzrokuje ga benigni tumor u štitnoj žlezdi, koji može izazvati gubitak težine, povećan apetit i hiperaktivnost.
 
Ako sumnjate da vaša mačka ima bilo koji od ovih gerijatrijskih problema, važno je da je odvedete kod veterinara radi pravilne dijagnoze i plana lečenja.