Bolest srčanog crva kod pasa: Simptomi, prevencija i tretman

Bolest srčanog crva kod pasa: Simptomi, prevencija i tretman


Simptomi bolesti srčanog crva kod pasaSimptomi bolesti srčanog crva kod pasa mogu varirati u zavisnosti od stadijuma infekcije i broja srčanih crva prisutnih u telu. Neki od najčešćih simptoma su:

1. Kašalj
2. Smanjena izdržljivost i slabost
3. Gubitak težine
4. Otežano disanje
5. Uvećan abdomen zbog nakupljanja tečnosti
6. Blede desni
7. Tamna boja urina
8. Kolaps ili iznenadna smrt u teškim slučajevimaPrevencija bolesti srčanog crva kod pasaPrevencija je ključna u borbi protiv bolesti srčanog crva, jer tretman može biti skup i dugotrajan, a infekcija može dovesti do trajnih oštećenja. Evo nekoliko načina kako možete zaštititi svog psa od ove opasne infekcije:

1. Mesečna preventiva: Postoje lekovi koji se daju mesečno kako bi sprečili razvoj srčanog crva kod pasa. Ovi lekovi su dostupni u obliku tableta, žvakaćih tableta (poslastica) ili topikalnih tretmana. Konsultujte se sa svojim veterinarom kako biste odabrali najbolju opciju za vašeg psa.

2. Redovni testovi: Veterinari preporučuju godišnje testiranje na srčane crve za sve pse, čak i one koji redovno uzimaju preventivu, jer ne postoji stopostotna zaštita od ovih parazita. Rano otkrivanje je ključno za uspešan tretman bolesti.

3. Kontrola populacije komaraca: Smanjite izloženost svog psa komarcima tako što ćete eliminisati stajaće vode u kojima se komarci razmnožavaju, koristiti zaštitu protiv komaraca na prozorima i vratima, i izbegavati šetnje sa psom u vreme kada su komarci najaktivniji (obično u zoru i sumrak).

4. Zaštita unutrašnjeg prostora: Koristite sredstva za suzbijanje komaraca i larvicida kako biste smanjili broj komaraca u vašem dvorištu i okolini. Takođe, možete koristiti repelente za komarce koji su bezbedni za upotrebu na psima kako biste dodatno zaštitili svog ljubimca.Tretman bolesti srčanog crva kod pasa


Ako je vašem psu dijagnostikovana bolest srčanog crva, važno je započeti tretman što je pre moguće kako bi se smanjila šteta uzrokovana parazitima. Tretman može uključivati:

1. Ograničavanje kretanja: Psi sa bolešću srčanog crva trebaju biti na strogo ograničenom kretanju kako bi se smanjio rizik od komplikacija tokom tretmana.

2. Terapija odraslih crva: Lekovi kao što je melarsomin dihidrohlorid koriste se za ubijanje odraslih crva u srcu psa. Ovaj tretman može biti naporan za psa i zahteva pažljiv nadzor od strane veterinara. To je "fast kill" metoda, kod nas je odomaćena "slow kill" metoda tokom koje se daje ivermektin svakih 15 dana, tokom 6 meseci, uz potpornu i simptomatsku terapiju. Oba načina imaju svojih prednosti i mana, što će vam najbolje objasniti vaš veterinar pri lečenju bolesti srčanog crva.

3. Preventivna terapija: Veterinar će verovatno propisati preventivni lek protiv srčanog crva koji će ubiti mikrofilarije (mlade crve) u krvi psa. Ovaj tretman može se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa terapijom odraslih crva.

4. Potporna terapija: U zavisnosti od ozbiljnosti infekcije, veterinar može propisati dodatne terapije za podršku, kao što su kortikosteroidi za smanjenje upale, diuretici za smanjenje nakupljanja tečnosti u plućima, ili lekovi za podršku funkciji jetre i bubrega.

5. Praćenje i naknadni tretmani: Redovni veterinarski pregledi su važni tokom i nakon tretmana kako bi se osiguralo da infekcija ne ponovno ne pojavi. Vaš veterinar će pratiti napredak vašeg psa i prilagoditi tretman prema potrebama.ZaključakBolest srčanog crva kod pasa može biti ozbiljna i potencijalno smrtonosna, ali uz pravovremenu dijagnozu i adekvatan tretman, mnogi psi mogu voditi zdrav i srećan život. Prevencija je ključna, zato se konsultujte sa svojim veterinarom o najboljim načinima zaštite vašeg psa od ove opasne bolesti.