Alergije na hranu kod pasa

Alergije na hranu kod pasa

Pas je čovekov najbolji prijatelj i veran saputnik, ali ako vaš ljubimac ima alergije na hranu, to može biti vrlo frustrirajuće i teško za njega. Alergije na hranu kod pasa su sve češće i može biti izazvano različitim vrstama hrane. U ovom članku ćemo se fokusirati na alergije na hranu kod pasa, simptome i načine kako možete pomoći svom psu.
 

Simptomi alergije na hranu kod pasa

 

Simptomi alergije na hranu kod pasa mogu se manifestovati na različite načine. Ovo su neki od najčešćih simptoma koje biste mogli primetiti kod svog psa:
 
Crvenilo kože
Jaka svrab
Česte infekcije uha
Upala kože
Povraćanje
Dijareja
Gubitak dlake
Njuškanje
Loš zadah
Gubitak težine
 
Ako primetite bilo koji od ovih simptoma kod svog psa, možda biste trebali razmotriti alergiju na hranu kao potencijalni uzrok.
 

Koji su uzroci alergija na hranu kod pasa?

 
Alergije na hranu kod pasa mogu biti uzrokovane različitim vrstama hrane. Evo nekoliko najčešćih uzročnika alergija na hranu kod pasa:
 
Piletina
Svinjetina
Govedina
Mleko
Jaja
Soja
Pšenica
Kukuruz
 
Iako su ovo najčešći uzročnici alergija na hranu kod pasa, vaš pas može biti alergičan na druge vrste hrane. Zato je važno da se posavetujete sa veterinarom kako biste utvrdili koja hrana uzrokuje alergijske reakcije kod vašeg psa.
 

Kako lečiti alergije na hranu kod pasa?

 
Ako sumnjate da vaš pas ima alergiju na hranu, najbolje bi bilo da se posavetujete sa veterinarom. Veterinar će najverovatnije preporučiti eliminacionu dijetu kako bi se utvrdila koja hrana uzrokuje alergijske reakcije kod vašeg psa.
 
Eliminaciona dijeta podrazumeva da se vaš pas hrani samo jednom vrstom hrane koja nije bila deo njegovog prethodnog obroka. Na primer, ako je vaš pas ranije jeo hranu koja sadrži piletinu i pojavljuju se simptomi alergije na hranu, veterinar će vam preporučiti da vaš pas jede hranu bez piletine.
 
Ako primetite da vaš pas ima alergiju na hranu, ne brinite - postoji nekoliko načina kako to možete tretirati i pomoći svom psu da se oseća bolje. U ovom članku ćemo razgovarati o tome kako tretirati alergije na hranu kod pasa.
 

Identifikujte alergen

Prvi korak u lečenju alergija na hranu kod pasa je identifikacija alergena. Ako ste primetili da vaš pas ima simptome alergije na hranu, najbolje bi bilo da ga odvedete veterinaru. Veterinar će moći da utvrdi koji je uzrok alergije na hranu i preporučiće odgovarajući tretman.
 
 

Eliminaciona dijeta

 
Ako sumnjate da vaš pas ima alergiju na hranu, najbolje bi bilo da se obratite veterinaru. Veterinar će najverovatnije preporučiti eliminacionu dijetu kako bi se utvrdila koja hrana uzrokuje alergijske reakcije kod vašeg psa.
 
Eliminaciona dijeta podrazumeva da se vaš pas hrani samo jednom vrstom hrane koja nije bila deo njegovog prethodnog obroka. Na primer, ako je vaš pas ranije jeo hranu koja sadrži piletinu i pojavljuju se simptomi alergije na hranu, veterinar će vam preporučiti da vaš pas jede hranu bez piletine. Ako se simptomi poboljšaju nakon nekoliko nedelja, to znači da je vaš pas alergičan na hranu koja sadrži piletinu.
 
Ako se alergijske reakcije ne smanje tokom eliminacione dijete, vaš veterinar može preporučiti druge testove kako bi se utvrdio uzrok alergije.
 

Prestanak hranjenja kućnim hranom

 
Kada se vaš pas hrani kućnom hranom, to može biti teško kontrolisati šta vaš pas jede. To može dovesti do pojave alergijskih reakcija. Zato bi bilo najbolje da hranite svog psa kvalitetnom hrani koja se prodaje u pet shopovima i veterinarskim apotekama.
 

Hipoalergenska hrana za pse

 
Ako vaš pas ima alergiju na hranu, možda bi bilo najbolje da mu se daje hipoalergenska hrana. Ova hrana je dizajnirana da sadrži manje uobičajene izvore proteina i ugljenih hidrata, što može smanjiti rizik od alergijskih reakcija.
 

Suplementi i probiotici

 
Suplementi i probiotici mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema vašeg psa i smanjenju rizika od alergijskih reakcija. Međutim, pre nego što svom psu date bilo koji suplement, najbolje bi bilo da se posavetujete sa veterinarom.