Blog

 • Koliko često je zdravo kupati psa?

  Koliko često je zdravo kupati psa?

  Kupanje pasa je vrlo važno radi higijene samih ljubimaca, ali postavlja se pitanje - koliko često je zapravo zdravo kupati psa? Odgovor na ovo pitanje zavisi od različitih faktora, uključujući vrstu dlake, tip kože, aktivnosti psa i okruženje u kojem živi, što ćemo dodatno i pojasniti u ovom tekstu.

 • Kako odabrati kućnog ljubimca?

  Kako odabrati kućnog ljubimca?

  Ljubimac treba da bude neko ko će vam se obradovati kada se pojavite umorni na vratima, čije će vam prisustvo i obaveze prema njemu predstavljati zadovoljstvo i ispunjavati vas srećom, a ne predstavljati dodatni teret. Bitno je da znate da li ste alergični na psa, mačku, perje ptica, i sl. Ukoliko niste, razmislite da li ste više ljubitelj pasa ili mačaka, ili opet nečeg trećeg

 • Bolest mačje ogrebotine: Sve što treba da znate

  Bolest mačje ogrebotine: Sve što treba da znate

  Bolest mačje ogrebotine, poznatija i kao “bartoneloza”, jedna je od onih zoonoza koje često ostaju neprimetne sve do pojave neobičnih simptoma. Uzrokovana bakterijom Bartonella henselae, ova bolest se prenosi na ljude primarno preko ogrebotina ili ugriza od domaćih ili mačaka lutalica. Iako većinom rezultira blagim i samolimitirajućim simptomima, postoji rizik od ozbiljnijih komplikacija, naročito kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom.

 • CT skener za kućne ljubimce u Beogradu

  CT skener za kućne ljubimce u Beogradu

  Ljubimci su članovi porodice, a njihovo zdravlje i dobrobit su nam od najvećeg značaja. Baš kao i ljudi, kućni ljubimci se suočavaju sa zdravstvenim izazovima koji zahtevaju dijagnostičke alate za precizno planiranje lečenja. Jedan od njih je CT (kompjuterizovana tomografija), sofisticirana tehnika snimanja koja postaje sve važnija u veterini.

 • Kako uskladiti ljubav prema kućnim ljubimcima i brigu o bebici?

  Kako uskladiti ljubav prema kućnim ljubimcima i brigu o bebici?

  Dolazak bebe u porodicu je radosni događaj, ali može doneti i brojne promene u domaćinstvu, posebno ako već imate kućne ljubimce. Kućni ljubimci, poput ljudi, mogu reagovati na promene u svom okruženju na različite načine. Važno je razmisliti kako uskladiti ljubav prema svojim ljubimcima sa obavezama koje dolaze sa bebom.

 • Deca i kućni ljubimci

  Deca i kućni ljubimci

  Jedno od najčešćih pitanja koje deca postavljaju roditeljima je ono vezano za kućne ljubimce - da li mogu da dobiju ljubimca i kada će se to desiti?! Deca mahom vole životinje i uvek ćete na ulici videti kako se oko nekog neodoljivog psića sjati gomila dečice koja hoće da ga pomazi.

 • Izložbe pasa - nekoliko zanimljivosti

  Izložbe pasa - nekoliko zanimljivosti

  Pas je čovekov najbolji prijatelj, kovanica je koja se potvrđuje mnogo puta u životu ljudi, zahvaljujući njihovom posebnom osećaju, emocijama i razumevanju. Iskustva pokazuju da ovaj kućni ljubimac može biti odlična podrška, pomoć i izvor emocija i nežnosti u svakom trenutku, bilo da se deli sreća, ljubav ili tuga.

 • Free from fear - Bez straha kod veterinara!

  Free from fear - Bez straha kod veterinara!

  Od samog početka, prema vlasnicima i pacijentima gajimo takav pristup, da je isključena svaka nelagoda, smanjen je intenzitet bola kod pregleda i davanja terapija, a poslasticama i ljubaznošću kupujemo poverenje i jednih i drugih.

 • FIV kod mačaka: Prijateljski saveti veterinara o ovom skrivenom podstanaru

  FIV kod mačaka: Prijateljski saveti veterinara o ovom skrivenom podstanaru

  Dragi ljubitelji mačaka, kao vaš posvećeni veterinar, želim sa vama podeliti neke važne informacije o jednom posebnom zdravstvenom problemu koji može uticati na vaše krznene prijatelje - FIV ili virus imunodeficijencije mačaka. Iako ova bolest može izgledati zastrašujuće na prvi pogled, vaša informisanost i pažnja mogu značiti mnogo za zaražene mačke.

 • Štenećak: Sve što treba da znate o ovoj opasnoj bolesti pasa

  Štenećak: Sve što treba da znate o ovoj opasnoj bolesti pasa

  Dragi vlasnici pasa, kao veterinar sa dugogodišnjim iskustvom, želim sa vama podeliti važne informacije o jednoj od najozbiljnijih bolesti koje mogu zahvatiti vaše ljubimce - štenećaku. Štenećak je visoko zarazna i potencijalno fatalna bolest, ali srećom, postoji način da zaštitite svog psa.

 • Koronavirus kod mačaka: Sve što treba da znate

  Koronavirus kod mačaka: Sve što treba da znate

  Koronavirus je postao poznat širom sveta zbog pandemije COVID-19, koja je uticala na ljude na globalnom nivou. Međutim, važno je znati da koronavirusi takođe mogu uticati na životinje, uključujući mačke. U ovom blog postu, detaljno ćemo istražiti koronavirus kod mačaka, kako se prenosi, simptome, lečenje i prevenciju.

 • Koronavirus kod pasa: Sve što treba da znate

  Koronavirus kod pasa: Sve što treba da znate

  Poslednjih godina, koronavirus je postao globalni problem koji je uticao na sve aspekte naših života, uključujući i naše kućne ljubimce. Dok se većina informacija i istraživanja fokusira na ljudsku populaciju, važno je razumeti kako koronavirus utiče na životinje, posebno na pse.

 • Parvoviroza pasa - Simptomi, prevencija i lečenje

  Parvoviroza pasa - Simptomi, prevencija i lečenje

  Parvoviroza pasa, često nazivana "parvo", je vrlo zarazna i potencijalno smrtonosna virusna bolest koja pogađa pse. Ova bolest može brzo napredovati, a naročito je opasna za štence i mlade pse koji nemaju dovoljno razvijen imunološki sistem. U ovom blog postu, upoznaću vas sa simptomima, prevencijom i lečenjem parvoviroze pasa.

 • Bolest srčanog crva kod mačaka: Simptomi, prevencija i tretman

  Bolest srčanog crva kod mačaka: Simptomi, prevencija i tretman

  Iako je bolest srčanog crva češća kod pasa i mačke mogu biti pogođene ovom ozbiljnom i smrtonosnom bolešću. Uzrokovana je parazitom Dirofilaria immitis, koji se prenosi na mačke putem uboda zaraženog komarca. Kod pasa, broj crva može biti i više desetina, a kod mačaka, najčešće bude jedan i to muškog pola, pa je njegovo razmnožavanje nemoguće. Larve ne cirkulišu krvotokom kao što je to slučaj kod pasa, pa je otkrivanje bolesti otežano.

 • Bolest srčanog crva kod pasa: Simptomi, prevencija i tretman

  Bolest srčanog crva kod pasa: Simptomi, prevencija i tretman

  Bolest srčanog crva (Dirofilariasis) je ozbiljna i potencijalno smrtonosna parazitska infekcija koja pogađa pse i druge životinje. Uzrokovana je parazitom Dirofilaria immitis, koji se prenosi na pse putem uboda zaraženog komarca. Bolest srčanog crva može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući oštećenje srčanog mišića, pluća, jetre i bubrega. U ovom članku, istražiću simptome, prevenciju i tretman bolesti srčanog crva kod pasa.

 • Panleukopenija mačaka: Prijateljski saveti veterinara o ovoj ozbiljnoj bolesti

  Panleukopenija mačaka: Prijateljski saveti veterinara o ovoj ozbiljnoj bolesti

  Pozdrav, dragi ljubitelji mačaka! Kao veterinar sa strašću za brigu o našim krznenim prijateljima, želim podeliti sa vama važne informacije o jednoj ozbiljnoj bolesti koja može značajno uticati na život vaše mačke - panleukopenija mačaka. Vaša informisanost i pažnja mogu biti ključne u zaštiti vaših ljubimaca od ove bolesti. U ovom blog postu, detaljno ću objasniti šta je panleukopenija, kako se prenosi, simptome, lečenje i način na koji možete zaštititi svoje ljubimce od nje.

 • FeLV kod mačaka: Prijateljski saveti veterinara o ovom tihom neprijatelju

  FeLV kod mačaka: Prijateljski saveti veterinara o ovom tihom neprijatelju

  Zdravo, dragi ljubitelji mačaka! Kao veterinar sa iskustvom u brizi o našim krznatim prijateljima, želim sa vama da podelim informacije o jednom zdravstvenom problemu koji može značajno uticati na život vaše mačke - FeLV ili virusna leukemija mačaka. Ova bolest može delovati zastrašujuće, ali vaša informisanost i pažnja mogu pružiti važnu podršku zaraženim mačkama. U ovom blog postu, detaljno ću objasniti šta je FeLV, kako se prenosi, simptome, lečenje i kako da zaštitite svog ljubimca.

 • Demodikoza: Prijateljski saveti veterinara uz zanimljivu činjenicu o ovoj bolesti

  Demodikoza: Prijateljski saveti veterinara uz zanimljivu činjenicu o ovoj bolesti

  Zdravo, dragi ljubitelji pasa! Kao veterinar sa iskustvom u brizi o našim vernim četvoronožnim prijateljima, želim sa vama podeliti informacije o jednom kožnom problemu koji može uticati na vašeg psa - demodikozi. Vaša pažnja može biti ključna u prepoznavanju i lečenju ove bolesti.

 • Uzroci, simptomi, lečenje, i prevencija gastrointestinalnih bolesti kod mačaka

  Uzroci, simptomi, lečenje, i prevencija gastrointestinalnih bolesti kod mačaka

  Gastrointestinalni problemi kod mačaka mogu imati različite uzroke, od nepravilne ishrane do parazitskih infekcija. Ovi problemi mogu negativno uticati na zdravlje i kvalitet života vašeg ljubimca. U tekstu, istražiću različite uzroke gastrointestinalnih problema kod mačaka.

 • Uzroci, simptomi, lečenje i prevencija bolesti zuba kod pasa

  Uzroci, simptomi, lečenje i prevencija bolesti zuba kod pasa

  Zubne bolesti kod pasa su česte i mogu dovesti do bolova, infekcija i ozbiljnijih zdravstvenih problema ako se ne leče. U ovom tekstu, istražiću uzroke, simptome, lečenje, i prevenciju ovih problema kako bismo razumeli kako ih sprečiti i održavati zdravlje usta vašeg ljubimca.

 • Uzroci, simptomi, lečenje, i prevencija bolesti zuba mačaka

  Uzroci, simptomi, lečenje, i prevencija bolesti zuba mačaka

  Kao što vlasnici mačaka već znaju, oralna higijena je ključna za opšte zdravlje njihovih mačjih ljubimaca. Loši zubi mogu izazvati bol, infekcije i druge probleme koji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. U ovom tekstu ću razmotriti neke od najčešćih uzroka bolesti zuba kod mačaka i kako ih lečiti i sprečiti.

 • Uzroci, simptomi i lečenje gastrointestinalnih bolesti pasa

  Uzroci, simptomi i lečenje gastrointestinalnih bolesti pasa

  Gastrointestinalni problemi kod pasa mogu prouzrokovati niz simptoma, uključujući proliv, povraćanje, bol u stomaku i gubitak apetita. Identifikovanje uzroka ovih problema može biti ključno za brzo i efikasno lečenje. U ovom tekstu istražiću najčešće uzroke gastrointestinalnih problema kod pasa i kako da prepoznate znakove koji ukazuju na potencijalne probleme.

 • Problemi sa jetrom kod pasa - Kako ih prepoznati, lečiti i sprečiti

  Problemi sa jetrom kod pasa - Kako ih prepoznati, lečiti i sprečiti

  Kao vlasnik psa, važno je da umete da prepoznate znake problema sa zdravljem vašeg ljubimca, kako biste mogli da reagujete na vreme i obezbedite mu adekvatnu negu. Jetra je vitalni organ kod pasa, odgovorna za razne funkcije, uključujući detoksifikaciju, skladištenje energije i proizvodnju proteina. Problemi sa jetrom mogu uticati na opšte zdravlje vašeg psa.

 • Uzroci i simptomi problema sa jetrom kod mačaka

  Uzroci i simptomi problema sa jetrom kod mačaka

  Jetra igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja mačaka, obavljajući brojne vitalne funkcije, uključujući metabolizam hranljivih materija, proizvodnju proteina, detoksikaciju organizma i skladištenje energije. Problemi sa jetrom kod mačaka mogu imati različite uzroke i manifestovati se kroz niz simptoma.

 • Prednosti i mane: Kuvana hrana naspram gotove hrane (granula, pašteta, konzervirane hrane) za pse

  Prednosti i mane: Kuvana hrana naspram gotove hrane (granula, pašteta, konzervirane hrane) za pse

  Ishrana je jedan od najvažnijih aspekata održavanja zdravlja vašeg psa. Mnogi vlasnici pasa se pitaju koja vrsta hrane je najbolja za njihovog ljubimca - kuvana ili gotova hrana. U ovom blog postu, razmotrićemo prednosti i mane oba pristupa ishrani pasa.

 • Prednosti i mane: Kuvana ili gotova (granule, konzervice, sosići) hrana za mačke

  Prednosti i mane: Kuvana ili gotova (granule, konzervice, sosići) hrana za mačke

  Ishrana je važna za zdravlje mačaka, a izbor hrane može biti izazovan. Mnogi vlasnici mačaka se pitaju da li je kuvana ili procesirana hrana bolja opcija za njihove ljubimce. U ovom blog postu uporedićemo prednosti i mane oba tipa hrane kako bismo vam pomogli da donesete najbolju odluku za vašu mačku.

 • Bolesti pasa i mačaka u starijem životnom dobu

  Bolesti pasa i mačaka u starijem životnom dobu

  Brojni zdravstveni problemi, sa kojima se ljubimci suočavaju su slični onima od kojih pate i njihovi vlasnici. Navešćemo nekoliko primera bolesti pasa i mačaka. Svi ti problemi se mogu lakše podneti uz odgovarajući plan ishrane, vežbanja i fizičke aktivnosti. Uz adekvatnu suplementaciju, može se postići maksimalan životni vek i najbolji kvalitet života.

 • Gojaznost kod mačaka

  Gojaznost kod mačaka

  Gojaznost je sve češći problem kod maca koje su kućni ljubimci. Može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, pa je potrebno na vreme uočiti problem i potražiti stručno mišljenje, radi rešavanja istog.

 • Bolesti srca kod pasa

  Bolesti srca kod pasa

  Bolesti srca kod pasa su sve češća pojava. Na to utiče visoka selekcija rasa, duži životni vek, neuravnotežena ishrana i fizička aktivnost, kao i neredovno održavanje higijene usne duplje.

 • Da li pas može da bude anksiozan?

  Da li pas može da bude anksiozan?

  Različiti poremećaji su prisutni kod pasa, bilo da je to anksioznost ili neki drugi vid promene u ponašanju. Anksioznost kod pasa može se razvijati od najranijeg doba, najčešće je posledica nekih traumatskih iskustava, koja ostavljaju dubok trag i znaju da obeleže psa tokom čitavog života

 • Alergije na hranu kod pasa

  Alergije na hranu kod pasa

  Alergije na hranu su jako čest problem kod pasa. Uzroci mogu biti različiti, preko neadekvatnog odabira gotove hrane, čestog davanja hrane sa stola, navike pasa da jedu otpatke koje nađu na ulici. U svakom slučaju, problem nije nerešiv i moguće ga je dovesti pod kontrolu na nekoliko načina, koji će biti opisani u članku.

 • Problemi sa bubrezima kod pasa: uzroci, simptomi i lečenje

  Problemi sa bubrezima kod pasa: uzroci, simptomi i lečenje

  Problemi sa bubrezima kod pasa predstavljaju značajan zdravstveni problem koji može uticati na kvalitet i dužinu života vašeg ljubimca. Bubrezi imaju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti, elektrolita i kiselosti u telu, kao i uklanjanju toksina iz krvi. U ovom blogu ću razmotriti uzroke, simptome i lečenje problema sa bubrezima kod pasa, kako biste bili bolje informisani i spremni da pomognete svom prijatelju.

 • Problemi sa bubrezima kod mačaka: Simptomi, uzroci i lečenje

  Problemi sa bubrezima kod mačaka: Simptomi, uzroci i lečenje

  Mačke su kao vrsta više sklone bubrežnoj insuficijenciji, nego drugi ljubimci. U ovom blogu ću se potruditi da vam razložim i objasnim ovaj kompleksan problem, kako bi smo zajedničkim snagama dolazili do pravovremene dijagnoze i na taj način pomogli vašim ljubimcima da se po potrebi uhvate u koštac sa ovom bolešću.